03-03-2017 Sterrenkijken

Een plek

             waar jij jezelf

                                  mag zijn!Sterrenkijken 3 en 4 maart 2017

Ook dit jaar zijn er weer Nationale Sterrenkijkdagen en wel op vrijdagavond 3 maart en zaterdagavond 4 maart. Tijdstip van 19.00 tot 22.00 uur (doorlopend programma)

Bij ons in de tuin biedt Sterrenvereniging Astra Alteria je de gelegenheid om eens door een telescoop naar objecten aan hemel te kijken! De blikvangers van de avond zijn: de maan, nog enkele dagen voor het eerste kwartier; het sterrenbeeld Orion met zijn nevels en de jonge sterrenhoop de Pleijaden of Zevengesternte. In de kijker zijn veel meer dan zeven sterren te zien!

Omdat de maan (onze maan) nog jong is, is hij vroeg in de avond zichtbaar en stoort hij later niet. Een goede reden om dit jaar de aandacht eens te vestigen op een aantal deep-sky objecten. Dat zijn bijvoorbeeld de nevels in en rond het sterrenbeeld Orion, de Krabnevel, maar nog veel andere. Over elk van de objecten is ook een heel verhaal te vertellen.

Ook bij niet helder weer is het zeker de moeite waard om één van de avonden te bezoeken. Sterrenvereniging Astra Alteria organiseert namelijk een leuk en leerzaam aanvullend programma: Maak kennis met het programma Stellarium en je hoeft helemaal niet meer naar buiten om de sterrenhemel te leren kennen! Volg een demonstratie over de werking van een telescoop, geniet van een eetbare versie van ons zonnestelsel en aan de hand van het Tellurium (model van de zon, aarde en maan) wordt nu eindelijk eens d hoe de seizoenen tot stand komen en waarom het eb en vloed is. Ook zijn er doorlopende presentaties over uiteenlopende facetten van ons heelal. Consumpties zijn tegen een kleine bijdrage verkrijgbaar.